Heinävaaran talvinen kylämaisema

Tiistaina 11.1. 2022 Joensuu oli Suomen kylmin paikka. Aamulla oli pakkasta rapiat kolmekymmentä astetta, tosin puoleltapäivin enää kaksikymmentäviisi. Luonto näytti keittiön ikkunasta katsottuna kuuran koristamalta ihmemaalta.

Miltä mahtaa näyttää Heinävaaran maisemissa. Nautin vielä kupin kuumaa kahvia kera italialaisen hedelmäkakun, jota muuten kutsumme lembasiksi.

Puen päälle paksun kerroksen lämmintä ja jalkaan taas kunnon flotuumet. Olen huomannut, että toppahousujen lumilukko on todella kätevä peli. Pieniin trompimisiin hangessa ei tarvitse laittaa jalkaan lumikenkiä, siitä vaan hankeen, kunhan hangen paksuus ei ylitä jalkojen pituutta.

Aurinko paistaa pakkasusvan läpi kun lähestyn Heinävaaraa. Näkymä on henkeäsalpaavan komea kuten artikkelikuvasta näkyy. Puut ovat paksun kuuran peitossa ja valo pehmeän kirkasta.

Ajelen kohti Heinävaaran huippua. Eikä tie olekaan mikään turha, vaan se on 1600-luvulta peräisin oleva Tohmajärven vanha maantie. Aivan kuin historian tuntisi tiellä kävellessä. Vanhat kylät huokuvat entisten sukupolvien elämää. Saman tunteen kokee esimerkiksi Mönnin, Selkien ja Keskijärven kylillä. Heinävaaran kylä mainitaan ensimmäisen kerran maakirjoissa 1618. Kylän asukkaina olleet ortodoksit pakenivat Venäjälle 1600-luvun puolivälissä ja tilalle muutti luterilaisia Savosta.

Tunnen lukkarinrakkautta Heinävaaraa kohtaan sillä äitini isoisä lähti Martikkalasta aikoinaan kohti Nivalaa.

Vanhat ladot ja talot ovat osa Heinävaaran viehätystä. Täytyy toivoa, että ne säilyvät kylää komistamassa. Pientä huolta herättää, että muutamista taloista ei enää nouse piipuista savua pakkasilmaan.

Ei Heinävaarakaan ole säästynyt täysin metsänhoidollisilta toimenpiteiltä. Vaaran rinteeseen on hakattu melkoinen aukko. Taitaa olla niin, että paras aika nauttia luonnon kauneudesta on juuri keskitalvi, sillä hakkuista jäänyt rujo rytö on peittynyt pehmeän lumivaipan alle.

Pellon reunalla kasvaneet pajut ja muutama kuusi on jätetty peittämään näkymää avohakkuulle. Paksun lumen peittäminä ne muodostavat kuin potemkinin kulissit.

Tammikuun alun päivä on lyhyt. Aurinko liippasi taivaanrantaa jo ennen kolmea. Usvasta johtuen maisema oli auringonlaskuun päin oranssin keltainen ja vastakkaiseen suuntaan sinisen violetti. Usvaverho oli juuri sopivan paksuinen, se ei estänyt valon tuloa vaan mahdollisti kuvaamisen suoraan kohti aurinkoa. Vanhana dia-aikana moista kuvaa ei olisi voinut edes harkita.

Vanhat ladot ja riihet tekevät maisemasta ainutlaatuisen. Kuuset ovat saaneet kasvaa rauhassa riihtä suojaamaan.

Heinävaaran rinteillä kasvaa komeita kuusia. Myös aiemmin mainitsemalla aukolla on ollut kannoista päätellen varsin järeä kuusikko.

Pohjois-Karjalassa on tänä talvena todella runsaasti lunta. Heinävaarallakin lunta oli arviolta yli puoli metriä. Vanhan sanonnan mukaan talven lumista on tammikuun alussa satanut vasta puolet. Kuinkahan kuuset kestävät tykyn kertymisen.

Kävin kääntymässä Heinävaaran tsasounalla. Aurinko oli jo laskenut ja valo muuttunut sävyttömäksi. Lähdin kotimatkalle ja jos jotain kuvattavaa vielä ilmenisi niin autossahan on jarrut.

Ääriolosuhteet saavat aikaan parhaat kuvausolosuhteet. Se tuli nähtyä tälläkin retkellä, taivaan värit muutuivat hetkessä. Kova pakkanen ja ilmassa oleva jäähile yhdessä mailleen painuneen auringon viime säteiden kanssa värjäsi maiseman uskomattoman kauniiksi. Jarruja tarvittiin. Otin kuvan lähes samasta paikasta kuin tullessani, mutta nyt alamäkeen.

Muutama satametriä alaspäin ja taas oli pysähdyttävä ihastelemaan taivaan uusia värejä. Kaukana siintävä metsä näytti häipyvän pehmeästi oranssiin horisonttiin. Metsään tehdystä aukosta oli edes tämä pieni hyöty.

Olin jo kääntymässä Selkien tietä kohti Joensuuta kun näin taivaan loiston ja komean vanhan pihapiirin. Mikä mahtaa olla tuo pieni mökki suuren koivun alla?

4 vastausta artikkeliin “Heinävaaran talvinen kylämaisema

  1. Puiden pehmeä puuterilumi on nyt muisto vain, mutta se toistuu hienosti kuvissasi (ladon nurkan kinos). Olin helpottunut, kun huomasin, että sinullakin aurinko (vaikka onkin pakkasusvan peitossa) toistuu vastavalossa valkeana. Sille ei siis ole tehtävissä mitään. – Tutut maisemat.

    Tykkää

    1. Eipä sille juuri mitään voi. Jos ottaisi kaksi kuvaa täysin esi valotuksilla ja sitten yhdistäisi niin saattais onnistua. En ole koskaan yrittänyt. Tuo valkoisuus ei juuri hhäiritse.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s