Vekaruksen koskilla

Mukanani oli kunnon kartta, kun ajoin vuosia sitten ensimmäistä kertaa Vekarukselle. Sitä tarvittiin, sillä joku hyväkäs oli käännellyt tienviitat mielivaltaisiin suuntiin. Jotkin asiat näyttävät pysyvän, sillä nytkin osa viitoista näytti ties minne. Olisikohan pientä syväjokimeininkiä.

Tie oli perille asti hyvässä kunnossa. Muistan, kuinka joskus oli ajettava kieli keskellä suuta pitkin syviä uria. Muutaman kerran olen joutunut parkkipaikalla lapiohommiinkin.

Lähtiessäni polulle kuulin kosken kuohun vaikka jossain lähellä prääsättiin moottorikelkalla. Joki oli Vekaruskosken niskalla umpijäässä, mutta itse koski kuohui komeana. Otin sillalta selfien ja jatkoin matkaa kodalle.

Ihmettelin puuvajan ovea sulkevia värikkäitä nauhoja. Syy selvisi, puut ovat tuoreita. Märkiä puita on turha yrittää sytyttää, joten nauhat olivat hyvää palvelua. En poikennut kodalle vaan jatkoin kohti joen vartta.

Kapea polku löytyi helposti, vaikka kodalta lähti useita uria. Kukaan ei ollut liikkunut reitillä viimeisen lumisateen jälkeen. Panin lumikengät jalkaan ja lähdin kohti Kalliokoskea.

Vaikka sää oli lämmin ja keväinen, oli joki vielä talven vallassa. Ainoastaan siellä täällä lähellä koskipaikkoja näkyi vapaana virtaavaa vettä.

Lumikengät osoittautuivat oikeaksi valinnaksi, sillä polun vieressä hanki ei kantanut. Lunta oli varmasti yli puoli metriä, joten ilman lumikenkiä kuvaaminen polun ulkopuolella olisi jäänyt väliin. Parhaat kuvauspaikat olivat joen varressa, johon valo tuli juuri oikeasta suunnasta eli pitkin joenvartta.

Sää oli paras mahdollinen retkeilyyn. Lämpötila lähellä nollaa ja taivas täysin pilvetön. Valokuvaamisen kannalta tilanne oli päinvastoin. Valaistusero maan ja taivaan välillä oli liian suuri jopa huippukennolle. Tilannetta vaikeutti myös puiden täydellinen lumettomuus. Kovassa valossa kuuset näyttivät lähes mustilta. Joen jäällä näkyvät valokuviot toivat onneksi eloa maisemaan.

Olin tullut kodalta hitaasti. Päivä oli kääntymässä iltaa kohti. Se näkyi valon sinisyytenä. Kameran kenno reagoi silmää voimakkaammin muuttuneeseen valon väriin. Sain kotona tehdä pitkän päivän ennen kuin kuvat alkoivat vastata muistikuviani todellisesta tilanteesta.

Kalliokosken pieni köngäs oli auki virran keskeltä.

Vekarusjoki virtaa sen verran peitteisessä maastossa, ettei aurinko pääse enää iltapäivällä valaisemaan sitä. Pieniä valonpilkahduksia kuitenkin pääsi vielä jäälle asti. Kun kohdalle sattui avovesikohta värjäytyi vesi kullankeltaiseksi. Kylmän sininen jää ja lämmisävyinen vesi muodostivat kauniin kontrastin.

Olen muistaakseni aiemminkin kehunut, että Myllykosken laavun paikkaa kauniimpaa ei löydy Suomesta. Ainoastaan Liittolammen laavu Posiolla pystyy kilpailemaan sen kanssa. Mukava siellä oli evästellä ja nauttia samalla upeasta maisemasta. Erityisesti pitää kehua laavun siisteyttä. Aivan kuin joku olisi hiljattain siivonnut sen ylimääräisestä roinasta.

Myllykoski oli vielä niin paksun jääpeitteen alla, että uskaltauduin lumikengillä kuvaamaan läheltä vesirajaa. Joku muukin oli liikkunut jään reunalla muutamia päiviä aiemmin.

Pidin pitkän kuvaus- ja ruokatauon laavulla. Sinä aikana aurinkokin ehti jo laskea. Edessä oli Vekarusjoen ylittäminen riippusiltaa pitkin. En ottanut lumikenkiä pois jaloista vaan kaahin rappuset vaivalloisesti sillalle. Kenkäni ovat sen verran suuret, että lumikenkien kiinnittäminen niihin maastossa olisi todennäköisesti ollut vielä vaivalloisempaa.

Sillan alla virtaavaa vettä katsoessani muistui mieleeni Pekka Pohjolan kappale Virtojen kiharat. Sen innoittamana kaivoin kameran esiin repusta ja ikuistin nuo kiharat vaikka silta heilui pienenkin liikkeeni johdosta.

Olin seikkaillut koko päivän joen varressa. Tullessani vettä ei näkynyt juuri missään jään päällä. Päivä oli ollut niin lämmin, että nyt sitä oli Kalliokosken alapuolella runsaasti. Näin nopeasti voi maisema muuttua kun kevät lähestyy.

3 vastausta artikkeliin “Vekaruksen koskilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s